Economie.

Weg met de goedgelovigheid.

In Weert is nooit gebrek geweest aan mooie toekomstplaatjes. En het laatste wat de Partij voor Weert zou willen is, die vernieuwingsdrang en pioniersgeest verjagen. Wel zouden we die vernieuwingsdrang en pioniersgeest iets anders willen gaan richten. Niet richting peperdure projecten of zinloze gebouwen, waar, als puntje bij paaltje komt, niemand op zit te wachten.  Zoals een te groot stadhuis, of weer een kantoor en winkelruimte die vrij komt in het oude stadhuis, wat de leegstand weer groter maakt, maar wél richting het concreet verbeteren van de leef, -werk -en woonomstandigheden van Weertenaren. Verbeeldingskracht is mooi, maar zakelijkheid mag nooit ontbreken. De vraag ‘wat levert het op?’ klinkt misschien kil, maar kan in de crisisperiode waarin we zitten, onmogelijk achterwege blijven.  De Partij voor Weert geeft de voorkeur aan feiten en resultaten, bóven wegdromen bij mooie plaatjes en praatjes. Met goedgelovigheid is de gemeente te vaak van een koude kermis thuis gekomen.  Zie de lege winkelpanden waar je, tot overmaat van ramp, hier en daar ook nog flyers ziet hangen met de kreet ‘Met ons in Weert’…….

Samenwerken.

Samenwerken met (top)ondernemers, in dienst van de stad.  Samenwerking met hen is cruciaal voor werkgelegenheid en het creëren van nieuwe kansen en groeimogelijkheden in onze stad.  Wij geloven in de uitspraak, dat een goed voorbeeld goed doet volgen.  Regel één wat ons betreft: Geef ondernemers ruim baan. Dat wil zeggen: beperk de regeldruk zoveel mogelijk. Zeker als die druk vertragend werkt bij het pakken van kansen.  Regel twee: zet samenwerking in met ondernemers en sleutel een plan in elkaar waarbij  mensen uit de bijstand kunnen komen. Daarnaast zijn en blijven MKB, ZZP-ers en ondernemende ondernemers, van cruciaal belang voor het goed functioneren van de stadseconomie en de werkgelegenheid. 

De Partij voor Weert zal hen alle ruimte geven om te ondernemen

Ondernemers stimuleren.

Weg met de betuttelende regels. Stimuleren en activeren van ondernemers, i.p.v. tegenwerken. Vergunningen voor een goede onderneming, dienen zo snel mogelijk te worden afgegeven en misschien moeten er zelfs óók wel vergunningen worden afgeschaft. Het helpen van ondernemers hoeft de gemeente vaak geen geld te kosten, maar alleen inzicht bereidwilligheid. 

Wil een bedrijf vertrekken, dan zo snel mogelijk de reden vragen en een scherp tegenaanbod doen. Weert moet een echte ondernemersstad worden, waar een goed vestigingsklimaat heerst. Zéker met onze gunstige ligging aan de A2! Zo komen er genoeg arbeidsplaatsen, wat weer zorgt voor nieuwe inwoners, meer koopkracht en huizenverkoop. 

Er moet een groep worden opgericht, met mensen, liefst uit iedere politieke partij een persoon, die onder leiding van de wethouder van economische zaken, gaat lobbyen om bedrijven naar Weert te halen om zo werk te genereren

Leegstand panden.

Leegstand panden.

Tegen de leegstand van panden in het centrum en wijken, kan de gemeente een zogenaamde 'leegstandsbelasting' opleggen.    

Komt er een pand leeg en het is na 6 maanden nog niet verhuurd omdat de huur te hoog is, dan zou men een bedrag per m2 kunnen opleggen. Dit bedrag kan worden gebruikt om het winkelgebied in het centrum en wijken te onderhouden. Als de huur van een pand al laag is of er zijn andere redenen dat het niet verhuurd kan worden, dan vervalt de belasting.  

De gemeente Weert moet zich meer en beter laten informeren alvorens men overgaat tot het bouwen van grote complexen. Het belang van de bevolking, de stad, moet bóven partijbelang en prestige staan! 

Ook zijn wij voor GRATIS parkeren in de ochtenduren, b.v. van 9.00 12.00 uur. Zowel in het centrum, als bij de overige betaalde plaatsen  bij winkels.

Gemeentelijke kosten.

De gemeentelijke overheid moet ervoor zorgen dat haar eigen huishoudboekje op orde is. Niet, zoals nu het geval is, door de rekening van de gemeentelijke tekorten bij de Weertenaren neer te leggen. Dát is wel érg makkelijk! Alles wat er op en in het stadhuis wordt gebruikt, moet bij de Weerter ondernemers  worden afgenomen (zover de wetgeving het toelaat). 

Er zou geen geld meer uitgegeven mogen worden aan aanpassingen of verbouwingen van het stadhuis. Ook moeten de onderhoudsgelden van het stadhuis opnieuw tegen het licht gehouden worden. We moeten het maar eens doen met wat we hebben en stoppen met die verwennerijen en uiterlijk vertoon!  De Partij voor Weert wil een gemeentelijk apparaat dat snel reageert, snel handelt en met veel minder regels en minder ambtelijke bestuurslagen.

Geld en middelen herschikken.

Ook zou het Weert sieren als men ophield met het meedoen en geld uitgeven aan dure projecten, zoals het "verminken" van zo mooi pand als het van Horne museum, wat tegenwoordig verder gaat onder de naam W.  We moeten  niet het zelfde willen zijn als Roermond of Eindhoven, maar gewoon Weert blijven.

Gewoon,  onze kwaliteiten laten zien,  ’niet lullen maar poetsen.’